31 Μαΐ 2015

Η άνοδος και η πτώση της τεστοστερόνης

The rise and fall of testosterone
Υπάρχει πολύ λίγη έρευνα αναφορικά 
με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις 
μιας θεραπείας με τεστοστερόνη
Τα επίπεδα της τεστοστερόνης, κάμπτονται ως είναι φυσικό, όσο οι άνδρες μεγαλώνουν. Διαβάστε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε, για να επαναφέρετε την τεστοστερόνη σας σε κανονικά επίπεδα. 
Τρώτε έξι υγιεινά γεύματα την ημέρα, προπονείστε με βάρη πέντε φορές την εβδομάδα, κάνετε μετρίου βαθμού καρδιαγγειακή άσκηση, τρώτε το προσεκτικά ισορροπημένο μετά-προπόνησης γεύμα σας (με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη), πίνετε άφθονο νερό και κοιμάστε τουλάχιστον για επτά ώρες. Συνηθίζατε εδώ και 15 χρόνια, να ακολουθείτε συνέχεια το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως πρόσφατα ανακαλύψατε πως κάποια πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. 
Η δύναμή σας αρχίζει να πέφτει, δεν ανακάμπτετε τόσο καλά από τις προπονήσεις σας, αισθάνεστε ληθαργικοί και κυκλοθυμικοί, η σεξουαλική σας ορμή έχει πάρει την κατηφόρα και παρατηρείτε πως η σύνθεση του σώματός σας οδεύει προς λάθος κατεύθυνση. Ενώ πολλοί θα πουν πως όλα αυτά οφείλονται στα χρόνια που περνούν, μια έρευνα στον τομέα της ενδοκρινολογίας υποστηρίζει ότι οι αλλαγές αυτές οφείλονται στον παράγοντα «Χαμηλή Τεστοστερόνη».
Τα επίπεδα της τεστοστερόνης, δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις μόνο όσο μεγαλώνετε. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να παρατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης καθώς και ορισμένες άλλες στιγμές μέσα στην ημέρα. Σχετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι σταθερά κατά τις πρωινές ώρες και νωρίς το απόγευμα, παρουσιάζοντας μέτρια κάμψη στην πορεία της ημέρας. 
Σε μια άλλη αντίστοιχη μελέτη, διερευνήθηκαν οι επιδράσεις που έχει η προπόνηση με βάρη στον ορρό της τεστοστερόνης και βρέθηκε ότι «η άρση μεσαίου βάρους και η άρση ελαφρού βάρους προκάλεσαν αυξήσεις στον ορρό της τεστοστερόνης που ήταν υψηλότερες από την γραμμή βάσης». 
Η ανδρόπαυση (γνωστή ως εμμηνόπαυση των αρσενικών) είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα σημάδια και τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης. Σύμφωνα με τον Dr. Sam Anabi, ιδιωτικό γιατρό Γενικής Ιατρικής, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να γίνονται εμφανή στους άνδρες από την ηλικία των 30 ετών. Παρόλα αυτά, όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, οι επιδράσεις της χαμηλής τεστοστερόνης γίνονται όλο και πιο έντονες. Έρευνα έδειξε πως όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, τα επίπεδα τεστοστερόνης σταδιακά μειώνονται. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που βιώνουν ευδιάκριτη αλλαγή στις ορμόνες τους και στο σώμα τους κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η ανδρόπαυση των ανδρών είναι μάλλον μια σταδιακή διαδικασία που συχνά περνά απαρατήρητη.
Δείτε το πίνακα για τα πιο συνήθη συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης
Συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης
1
Διαταραχή στην διάθεση, συμπεριλαμβανομένης και της ευερεθιστότητας, κατάθλιψη και αίσθημα κούρασης.
2
Δυσκολίες στον ύπνο
3
Δυσκολία στην συγκέντρωση και απώλεια μνήμης
4
Απώλεια μυϊκού μεγέθους, δύναμης και αυξημένο σωματικό λίπος
5
Οστεοπόρωση (απώλεια οστού)
6
Μειωμένη σεξουαλική ορμή και / ή προβλήματα με τις στύσεις
7
Ενδεχόμενη σύνδεση με άλλες χρόνιες ιατρικές παθήσεις, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Ορισμένοι γιατροί, όπως ο Dr. Sam Anabi, κουράρουν άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και τους βοηθούν να φέρουν τα επίπεδά της και πάλι σε υγιή όρια. Πριν ξεκινήσει η θεραπεία αναπλήρωσης της τεστοστερόνης, διεξάγεται πλήρης ιατρική εξέταση που συμπεριλαμβάνει λεπτομερή ιατρικό έλεγχο του ιστορικού του ασθενούς, κλινική εξέταση και εργαστηριακές δοκιμές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής μπορεί να ανταπεξέλθει στην θεραπεία.
Μόλις η θεραπεία με τεστοστερόνη αποφασιστεί ως κατάλληλη, ο κάθε ασθενής εποπτεύεται κάθε 3-6 μήνες και ο υπεύθυνος γιατρός παρακολουθεί από κοντά το πώς ανταποκρίνεται ο ασθενής στην θεραπεία, τυπικά αυτή η παρακολούθηση έχει να κάνει με κλινικές εξετάσεις και με την συλλογή περισσότερου αίματος για να γίνουν σωστές δοκιμές. Η θεραπεία για τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης, γίνεται συνήθως με την χρήση αυτοκόλλητου, gel ή ένεσης τεστοστερόνης, που έχουν γραφτεί από πριν σε ιατρική συνταγή. 
Από την στιγμή που το κοινώς αναφερόμενο εύρος για τα «φυσιολογικά επίπεδα» της τεστοστερόνης είναι αρκετά μεγάλο και κυμαίνεται από τα 250 έως και τα 850 νανογραμμάρια ανά δεκάλιτρο αίματος (ng/dl), υπάρχουν κάποιοι γιατροί που δεν συνταγογραφούν την θεραπεία αναπλήρωσης της τεστοστερόνης, ακόμα κι αν τα επίπεδα της πέσουν στην χαμηλότερη τιμή αυτού του εύρους. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στο αναφερόμενο εύρος, αποκαλύπτεται ότι αυτό που αποκαλείται «φυσιολογικό» έχει συνταχθεί με βάση ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ανδρών ηλικίας ανάμεσα στα 20 και στα 100 χρόνια. Ως εκ τούτου, αν είστε 40 ετών με ένα επίπεδο τεστοστερόνης στα 320 ng/dl, ο γιατρός σας ενδέχεται να σας πει ότι βρίσκεται εντός του «φυσιολογικού» εύρους. Παρόλα αυτά, μια εξίσου προσεκτική ματιά σε πιο εξελιγμένους πίνακες αναφοράς για τα «φυσιολογικά επίπεδα», που αναλύουν τα μέσα επίπεδα τεστοστερόνης για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, αποκαλύπτει ότι το επίπεδο των 320 ng/dl, είναι «φυσιολογικό» για κάποιον άνδρα μεταξύ 85 και 100 ετών και μακράν χαμηλότερο από τον μέσο όρο των 668 ng/dl, για έναν άνδρα μεταξύ 35 και 44 ετών. Αν έχετε κάποιον προνοητικό γιατρό να σας παρακολουθεί, υπάρχουν πιθανότητες να δοθεί το «πράσινο φως» για την θεραπεία τεστοστερόνης αν τα επίπεδα σας πέσουν στην χαμηλότερη τιμή του «φυσιολογικού». 
Παρόλο που υπάρχουν πολλά οφέλη από την θεραπεία αναπλήρωσης της τεστοστερόνης, υπάρχουν παράλληλα και κάποιες ενδεχόμενες ανησυχίες. 
Μία από αυτές είναι και το γεγονός ότι υπάρχει πολύ λίγη έρευνα αναφορικά στις μακροπρόθεσμες επιδράσεις μιας τέτοιας θεραπείας. Μια δεύτερη, είναι το γεγονός ότι οι άνδρες που διαγνώστηκαν με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη ή με καρκίνο μαστού, δεν μπορούν να κάνουν την θεραπεία αναπλήρωσης της τεστοστερόνης διότι μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τους καρκίνους αυτούς. 
Τέλος, καταστάσεις όπως είναι η άπνοια κατά τον ύπνο, ο υψηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων και η σοβαρή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να χειροτερέψουν δυνητικά με την θεραπεία τεστοστερόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου