6 Ιουν 2015

Υδατάνθρακες και Νερό

Carbohydrates and water
Οι υδατάνθρακες είναι οι σημαντικότεροι
 προμηθευτές ενέργειας στη διατροφή
Οι υδατάνθρακες υπηρετούν τον οργανισμό μας κατά κύριο λόγο ως δωρητές ενέργειας. Σύμφωνα με τη σύνθεση τους, διαβαθμίζονται σε πολυσακχαρίτες. 
Η απλή ζάχαρη (ζάχαρη των καρπών και των σταφυλιών) μπορεί να ληφθεί κατευθείαν από το έντερο και μεταφέρεται στο αίμα. Η ζάχαρη των σταφυλιών (γλυκόζη) και η ζάχαρη των καρπών (φρουκτόζη) απαντώνται σ' όλους τους καρπούς. 
Οι δισακχαρίτες συναντιούνται στα περισσότερο χρησιμοποιούμενα γλυκίσματα του νοικοκυριού: η ζάχαρη των παντζαριών (κοκκινογούλια) ή των καλάμων (σακχαρόζη), η ζάχαρη του γάλακτος (λακτόζη) και η ζάχαρη της βύνης (μαλτόζη). Η εκάστοτε σύνθεσή τους αποτελείται από δύο απλά σάκχαρα που προσχωρούν γρήγορα στο αίμα. 
Οι πολυσακχαρίτες (σύνθετοι υδατάνθρακες) αποτελούνται από μια μακριά αλυσίδα απλών σακχάρων που μπορούν μόνο μερικώς να αναλύονται από πεπτικούς χυμούς και να προσληφθούν από το βλεννογόνο του εντέρου. Η ζάχαρη και το άμυλο, παρασκευάζουν σημαντικούς υδατάνθρακες για την ανθρώπινη διατροφή, γιατί αποτελούν τους κύριους προμηθευτές ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα. Η κυτταρίνη είναι στη διατροφή μας χρήσιμη ουσία με την έννοια ότι το πεπτικό μας σύστημα δεν μπορεί να κατασκευάζει μόνο του κυτταρίνη. 
Αν με την τροφή ληφθούν περισσότεροι υδατάνθρακες από ό,τι απαιτούνται για τη σωματική δραστηριότητα, μπορούν να συσσωρευτούν στο συκώτι και τους μύες ή να μετ οικοδομηθούν στο λίπος. Αυτό είναι ο λόγος, που η τόση πολλή ζάχαρη ή το άμυλο οδηγούν σε περιττό βάρος.
Το νερό δεν περιέχει θρεπτικές ουσίες και δεν παρέχει καμία ενέργεια, έχει όμως θεμελιώδη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό ως μεταφορικό μέσο, ως πηγαίο μέσο για τη διατροφή και ως διαλυτικό μέσο σ' όλες τις διαδικασίες του μεταβολισμού. 
Ένα εξισορροπημένο ισοζύγιο των υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία. 
Η λήψη του νερού με τα ποτά και τις σούπες θα πρέπει να κυμαίνεται κανονικά (χωρίς τον αθλητισμό, τη διάρροια η τις παρόμοιες εξαιρέσεις) σε 2-3 λίτρα την ημέρα. 
Η έλλειψη του νερού οδηγεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σημαντικές σωματικές βλάβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου